Fred Karlsson

FINLANDS SPRÅK

1917–2017

 

 

"År 1990 talade 25 000 personer i Finland ett främmande språk. I början av 2017 hade 354 000 personer anlänt från utlandet. Sammanlagt talar de runt femhundra olika språk. Dessa språkgrupper är redan större än Finlands små traditionella språkgrupper..."

 

SJÄLVSTÄNDIGHETSTIDENS SPRÅKLANDSKAP – MULTIMEDIAPUBLIKATIONEN PÅ TRE SPRÅK

Professor emeritus Fred Karlssons verk Finlands språk 1917–2017 är ett samlingsverk om Finlands självständighets språk och språklandskap. Verket lyfter även fram de språkliga förändringskrafterna, orsakerna och följderna samt de eventuella smärtpunkterna i vår tid.

 

Finlands jubileumsårs kompakta språkbok presenterar de välkända nationalspråken och deras skeden. Hundraårsperspektivet byggs även upp för s.k. officiella och främmande språk. Vilka är de och hur har deras ställning utvecklats?


Verket och multimediapublikationen ges ut på finska, svenska och engelska och utgör en del av programmet för Finlands självständighets hundraårsjubileum. Verket kan läsas på de tre språken både som tryckt bok, som webbversion och som e-bok samt på Twitter.

 

KLICKA DIG VIDARE TILL WEBBVERSIONEN

PÅ FINSKA: www.suomenkielet100.fi

PÅ ENGELSKA: www.languagesoffinland100.fi

Finlands språk 1917–2017 kan laddas ner avgiftsfritt också som e-bok i Lingsofts dotterbolags Ellibs e-bokhandel på adressen www.ellibs.com.FÖLJ MED PÅ TWITTER

Finlands språk 1917–2017 kan också läsas på Twitter. Följ med berättelsen om språken under självständighetstiden i en tweet-kedja! Tiotals informationstweetar om språk och språkgemenskaper under åren publiceras i kronologisk ordning – och varje tweet länkar till respektive sida i verket.

 

 

Fred Karlsson

 

 

Verkets författare Fred Karlsson, professor emeritus i allmän språkvetenskap vid Helsingfors universitet, är en meriterad expert i ämnet, en internationellt ansedd och prisbelönt forskare och en pionjär inom finländsk språkteknologi. Han grundade Lingsoft Ab 1986 tillsammans med Kimmo Koskenniemi, professor emeritus i språkteknologi vid Helsingfors universitet.

 

 

 

 

 

Lingsoft

 

För utgivaren Lingsoft Ab, som firar sitt 30e verksamhetsår, har deltagandet i Finland 100 -projektet med ett verk som presenterar Finlands självständighets språk utgjort ett naturligt sätt att hedra och fira självständighetens jubileumsår.

Lingsoft är ett internationellt fullserviceföretag inom språkteknologi. Företaget erbjuder heltäckande tjänster och produkter som baserar sig på det talade och skrivna språket.

Lingsofts produkter bygger på egna menings- och ordanalyser med standardstatus i världen.

Lingsoft Ab erbjuder ditt företag alla de språkliga hjälpmedel som behövs för att nå framgång – allt från översättningar till skräddarsydda språkgranskningsverktyg och talstyrda tjänster.
KLICKA DIG VIDARE I WEBBVERSIONEN

PÅ FINSKA: www.suomenkielet100.fi

PÅ ENGELSKA: www.languagesoffinland100.fi

Finlands språk 1917–2017 kan laddas ner avgiftsfritt också som e-bok i Lingsofts dotterbolags Ellibs e-bokhandel på adressen www.ellibs.com.